Homepage
/
News
/
Uspješno realizovana vježba "JADRAN 24"

Uspješno realizovana vježba "JADRAN 24"

Vježba "JADRAN 24"-  vježba traganja i spasavanja na moru, na nacionalnom nivou, uspješno je realizovana danas u tivatskom zalivu. U vježbi je učestvovalo 21 plovilo, po jedan helikopter i avion, kao i dronovi, a scenario vježbe se odnosio na pad vazduhoplova nakon polijetanja sa Aerodroma Tivat.

V.D. direktora Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Haris Husić kazao je da je održavanje ove vježbe veoma značajno za Crnu Goru i spremnost institucija da reaguju u slučaju traganja i spašavanja na  moru.

"Danas smo simulirali jedan od najtežih scenarija - pad vazduhoplova u more, koji zahtjeva brzo reagovanje i koordinaciju svih učesnika. Zbog  same pozicije Aerodroma Tivat, kao i konfiguracije terena odlučili smo naprvaiti ovu vježbu u akvatorijumu Tivatskog zaliva. Nadam se da ćemo u budućnosti nastaviti sa ovakvim vježbama i jačati saradnju među svim službama i institucijama, a sve u cilju spašavanja ljudskih života na moru", kazao je Husić.

Vježbi, u kojoj su učestvovale 33 državne i privatne institucije sa oko 240 učesnika, prisustvovao je i ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović, koji je kazao da je ova vježba dobra prilika da se testiraju resursi i ljudstvo, sa kojima Crna Gora raspolaže kada su u pitanju akcije traganja i spašavanja na moru.

"Drago mi je što sam danas imao prliku da se uvjerim da imamo ljude i opremu, koji mogu  hitno da odgovore na ovakve i slične izazove. Posebno je važno da sada na početku ljetnje turističke sezone pošaljemo građanima i turistima poruku da imamo spremne službe koje će će blagovremeno i adekvatno reagovati ukoliko zatreba",  rekao je Radulović.

Cilj vježbe je testiranje Nacionalnog plana traganja i spašavanja na moru i standardnih operativnih procedura, uvježbanosti ljudstva i funkcionalnost opreme.

Vježbu je organizovala Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, a pored njenih pripadnika, u vježbi su učestvovali službenici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva saobraćaja i pomorstva - Lučke kapetanije Bar i Kotor i Inspekcija sigurnosti plovidbe, Mornarice Vojske Crne Gore, Uprave policije, Direktorata za zaštitu i spašavanje, Agencije za civilno vazduhoplovstvo, Službe zaštite i spašavanja iz Tivta, Kotora i Herceg Novog, Zavod za hitnu medicinski pomoć Tivat, Kliničko bolnički centar Kotor, Ronilački centar iz Bijele, kao i Crveni krst Crne Gore, Pomorski fakultet Kotor, Nacionalna komisija za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda vazduhoplova, vanrednih događaja koji ugrožavaju bezbjednost željezničkog saobraćaja  i pomorskih nezgoda i nesreća, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju, Centar za ekotoksikološka ispitivanja, Porto Montenegro, Portonovi, AD Luka Kotor, Luštica Bay, Adriatic 42 Bijela, Koložunj doo, Una doo, Polar Star i  Nik Nat.

No items found.

Other news

Safe Sea application

Be prepared for everything at any time. VisitApp Store or Google Play and download the app SafeSea.me. Smooth sailing! Fair winds!
© Copyright 2024
All rights reserved
Website made by MahnaMahna